Nove generacije u susretu sa starim izazovima

U sklopu konferencije Nove generacije u susretu sa starim izazovima održane 15.09.2017.   učestvovali eminentni stručnjaci iz različitih oblasti društvenih i humanističkih nauka iz regiona. Konferencija je bila podeljena u tri panela i radionicu, a moderatori su osigurali dinamične i produktivne diskusije.
Prvi panel otvorio je diskusiju o pitanjima identiteta u post-konfliktnim društvima Balkana. Govornici su analizirali kako se identitet formira i menja kroz različite društvene, političke i kulturne kontekste.
Sastanak i rastanak sa identitetom
Govornici: Drago Pilsel, (Hrvatska), Srdjan Šušnica (BIH), Stefan Surlić (Srbija)
Moderator: Srđan Hercigonja (FORUM ZFD)

Drugi panel se bavio kulturnom baštinom i njenim višestrukim ulogama u društvu.
Kulturna baština kao cilj obrazovanja, sredstvo manipulacije i objekat destrukcije ?
Govornici: Milan Popadić (Filozofski fakultet, Beograd, Srbija), Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet, Zagreb Hrvatska), Mina Vidaković (SENSE Hrvatska)
Moderatorka: Lidija  Županić Šuica (Edukacija za 21. vek)

Treći panel istražio je ulogu obrazovanja u procesu pomirenja u post-konfliktnim društvima. Panelisti su se složili da je obrazovanje ključ za dugoročno pomirenje i stabilnost u regionu.
Obrazovanje u službi pomirenja
Govornici: Dubravka Stojanović, Јelena Krstić, Elma Hašinbegović (BIH),
Moderator: Marko Šuica (Filozofski fakultet)

Radionice su bile dinamičan završetak konferencije, omogućavajući učesnicima da se aktivno uključe u diskusije i razmene mišljenja. Voditelji radionica, Dubravka Stojanović, Јelena Krstić, Elma Hašinbegović i Marko Šuica, organizovali su prikazivanje insert iz filmova Memory walks i Sense: Zatiranje istorije i sećanja. Nakon prikazivanja, usledila je diskusija sa studentima na temu "Kako do pomirenja u okruženju iz ugla post-konfliktnih generacija?". Učesnici su iznosili svoje stavove i predloge za unapređenje procesa pomirenja.