Treći godišnji simpozijum o nastavi istorije

Treći godišnji simpozijum o nastavi istorije

Treći beogradski simpozijum o nastavi istorije „Razoružavanje istorije“ održan je u Beogradu 11. i 12. aprila 2024.

U okviru proslave 75. godišnjice Saveta Evrope i nakon treće godišnje konferencije Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, Beogradski simpozijum o nastavi istorije nastavlja svoju misiju promovisanja savremenih metoda nastave istorije koje podstiču demokratsku kulturu, interkulturno razumevanje, raznovrsnost i razmenu različitih inovativnih praksi obrazovanja među akademskom zajednicom, nastavnicima studentima i učenicima.

 

Kroz panel sesije i kreativne radionice na Trećem beogradskom simpozijumu "Razoružavanje istorije"  razgovaralo se o nastava istorije u postkonfliktnom okruženju, kao i o skretanju pažnje na iskrivljavanje i zloupotrebu nastave istorije u političke, ideološke i vojne svrhe. Tema je dodatno aktuelizovana nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu 2022. godine, i eskalacije dugotrajnog sukoba između Izraela i Palestine 2023. godine. Nasleđe ratova koji su usledili nakon raspada Jugoslavije i dalje predstavlja izazovnu temu za nastavnike istorije na Balkanu.

 

Beogradski simpozijum pružio je priliku za diskusiju i analizu konceptualnog, jezičkog, didaktičkog i obrazovnog pristupa pitanjima rata, mira i promovisanja militantnih narativa u nastavi istorije. Prvi put je  održan  na regionalnom nivou sa nastavnicima koji su došli iz BIH, Crne Gore id drugih evropskih dražava.

Prethodni simpozijumi ponudili su inspirativan okvir za uvođenje različitih tema koje odražavaju savremene izazove na lokalnom i evropskom nivou, u vezi sa nastavom istorije, kao i obrazovanjem za demokratiju i ljudska prava. Glavni cilj je bio kako unaprediti uslove za procese pomirenja i razmenu iskustava u regionu putem formalnih i neformalnih inicijativa kanalisanih kroz nastavu istorije i građanskog vaspitanja.

 

Tokom Beogradskog simpozijuma  promovisan je i najnoviji Priručnik Učionica sećanja na otvorenom. Nastao je zahvaljujući kreativnosti i posvećenosti nastavnika koji su učestvovali na našem konkursu "Mesta sećanja-kao podsticaj za demokratsko učenje". Od pristiglih radova odabrana je 21 priprema za čas/projektnu aktivnost koje su povezane s kulturnim nasleđem lokalnih zajednica, koje ističu važnost demokratskih vrednosti, ljudskih prava i kulturne raznolikosti.

 

Simpozijum je prvi put sadržao i prateće događaje, internacionalni studentski seminar ISHA (Internacionalno udruženje studenata istorije) i međunarodnu radionicu udruženja EuroClio sa temom „Propitivanje spomenika“ (Monumental Challenges). Na taj način se u Beogradu istovremeno, tokom čitave nedelje, odigravala serija događaja posvećenih nastavi istorije i obrazovanja o kulturnoj baštini.  Svi prateći sadržaji ponudili su učesnicima simpozijuma inspirativan okvir za uvođenje različitih tema koje su u bliskoj vezi sa i obrazovanjem za demokratiju i ljudska prava, i koji odražavaju savremene izazove na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou.

 

Generalni izveštaj o simpozijumu možete pogledati ovdehttps://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:c59b952e-0678-4af7-b408-63bf086c0322