BEOgradska avanTURA

Projekat BEOgradska avanTURA  realizujemo  u saradnji sa XIV beogradskom gimnazijom i udruženjem studenata"Georgije Ostrogorski". U periodu od decembra 2019. do danas beogradski srednjoškolci i sudenti su istraživali skrivene i javnosti manje poznate objekte kulturno umetničkog nasleđa Beograda.

Oni su fotografisali objekte i ambijentalne celine Beograda po određenim tematskim celinama:antički, srednjevekovni Beograd, osmansko i jevrejsko nasleđe Beograda, barokni i kraljevski Beograd (Beograd u vreme Obrenovića i Karađarđevića), socijalistički Beograd, memorijale. ambasade i multikonfesionalnu baštinu.

Izuzetne fotografije koje su učenici snimili, pouzdane informacije, i savremenim rečnikom napisani tekstovi o nepoznatim i javnosti teško dostupnim objektima beogradskog nasleđa iz različitih perioda predstavljaju važan izvor za sve one koji vole Beograd, zainteresovani su za njegovu istoriju ili tek treba da je upoznaju, a nemaju priliku da sve ove objekte lično posete i vide.

Učenici su i autori aplikacije koja će biti koristan vodič u istraživanju različitih slojeva Beograda i pravi alat za upoznavanje sa bogatim i skrivenim blagom koje Beograd baštini. Posebnu vrednost predstavlja činjenica da je učenicima bio omogućeno obilazak Narodnog doma, Palate Srbije, Skupštine grada gde su mogli da neposredno zabeleže neprocenjive umetničke kolekcije iz međuratnog i posleratnog perioda. Istorija Beograda sagledana je iz različitih perioda i kulturne zaostavštine različitih naroda, pa su tako zastupljeni objekti antikog doba, srpskog srednjovekovnog Beograda, osmanskog Beograda, a velika pažnja posvećena je i istoriji Jevreja u Beogradu i njihovom kulturno umetničkom doprinosu.

Na sajtu se mogu naći relevantni i potpuno pouzdani podaci o više od 40 objekata i ambijentalnih celina Beograda. Ponosni smo i na činjenicu da smo započeli arhiviranje ličnih priča zaboravljenih ili zanemarnih Beograđana koji su ostavili važan doprinos umetničkoj i kulturnoj istoriji grada.