At the short Term Staff Training in Maynooth, Ireland Education for 21st Century presented the expected exemplar content for dialogue, debate and discussion related to the cultural heritage topics. We have also participated along with our partner’s organization in the training of the core team members in the development of this content. The identified topics were based on the results of the needs assessment survey that had been conducted by Georg Eckert  Institute . 
U subotu 24. novembra u XIV beogradskoj gimnaziji  je održan Srednjovekovni vašar koji je organizovan u saradnji ove škole sa OŠ Dušan Dugalić uz podršku Opštine Vračar . Za učenike obe škole organizovane su različite radionice inspirisane temom srednjeg veka, dramska predstava Kako su postale ružne reči, kao  i dramatizacija viteškog boja u organizaciji viteškog društva SVE ARH.U subotu, 15.9. odrzana je jednodnevna konferencija pod nazivom “New generations contesting old troubles” u organizaciji Edukacija za 21. vek i Forum ZFD Srbija. Na tri panela se razgovaralo o identitetskim politikama na prostoru ex-yu, o zajednickoj kulturnoj bastini kao i o obrazovanju u službi pomirenja. Učesnici su bili: Srdjan Šušnica, Drago Pilsel, Stefan Surlić, Milan Popadić, Maroje Mrduljaš, Mina Vidaković, Dubravka Stojanović, Jelena Krstić, Elma Hašimbegovic i Marko Šuica.Drugi panel "Kulturna baština kao cilj obrazovanja, sredstvo manipulacije i objekat destrukcije?" posebno je bio interesentan zbog svoje aktuelnosti, a učesnici ovog panela bili su: Maroje Mrduljaš sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Milan Popadić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Mina Vidaković iz organizacije SENSE. Pokušali smo da ukažemo na fenomen kulturne baštine s jedne strane kao instrumenta u procesu pomirenja, a sa druge na recentne negativne prakse urušavanja nasleđa.Na  trećem panelu pod nazivom „Obrazovanje u službi pomirenja“ učestvovali su Dubravka Stojanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Elma Hašimbegović, direktorka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, i Јelena Krstić iz Fonda za humanitarno pravo. Cilj ovog panela bio je preispitivanje doprinosa  obrazovanja, koje se sprovodi u okviru sistema, posredstvom muzejskih institucija, i  različitih aktivnosti iz domena civilnog sektora.

Akreditovani seminar u najnovijem Katalogu (od 2018-2021.) pod rednim brojem 514 OBUKA O STANDARDIMA I KOMPETENCIJAMA namenjen je nastavnicima cele škole. Teme su : različite vrste  standarda  u obrazovanju, ključne, međupredmetne i predmetne kompetencije, pisanje  planova koji uključuju standarde i kompetencije, kao i ovladavanje pisanjem zadataka za proveru ostvarenosti standarda.Više na linku  
http://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=1196

We are proud to announce that EUROCLIO General Assembly has accepted the application of Education for the 21st Century for Full Membership of EUROCLIO – European Association of History Educators. The General Assembly was held on 26 April 2018 in Marseille, France, during the 25th EUROCLIO Annual Conference.EUROCLIO with  partner organisations  the Education for the 21st Century(Serbia), the Mount School York (the United Kingdom), the National University of Ireland – Maynooth, and  the Georg Eckert Institute (Germany) announces the kick-off of a new project; Learning to Disagree. This three-year project, funded by the Erasmus+ Programme of the European Commission, aims to respond to the needs of educators who experience difficulties in addressing sensitive issues in their classroom.
UNAPREDJIVANJE LJUDSKIH PRAVA RAZGRADNJOM STEREOTIPA U OBRAZOVANJU KULTURI I MEDIJIMA
Publikacija u izdanju GIZ-a koju je tokom 2016. napisao tim stručnjaka Edukacije za 21. vek

AKTIVNOSTI

Saznajte više o našim projektima

SEMINARI

Seminar Obuka o standardima i kompetencijama je akreditovani školski seminar namenjen svim nastavnicima. Organizovaćemo ga tokom školske 2018/19 i 2019/20.

Go to PROJEKTI

PROJEKTI

Pokrenut je trogodišnji projekat Learning to Disagree u okviru Erasmus plus programa uz podršku Evropske komisije u kojem učestvujemo zajedno sa organizacijom Euroclio iz Holandije, Institutom Georg Eckert iz Nemačke , školom Mount school iz Velike Britanije, i Nacionalnim univerzitetom Maynooth iz Irske.

konferencija

Tokom septembra organizovana je jednodnevna regionalna konferencija Nove generacije-stari problemi namenjena studentima beogradskih fakulteta. Podeljena je na tri panel diskusije:o identitetima, o kulturnoj baštini, i istorijskim kontroverzama.

Učestvujemo u procesima stvaranja obrazovanih politika, bavimo se projektima za mlade, i organizujemo različite seminare zajedno sa organizacijama iz zemlje i sveta.

obuka o standardima i kompetencijama

za školsku 2018/19 i 2019/20 godinu
OPŠTA PITANJA NASTAVE

Od 2012. godine organizujemo akreditovane stručne seminare za nastavnike . Naši predavači su eminentni naučnici i stručnjaci koji su učestvovali u reformskim obrazovnim procesima i koji su svojim delovanjem neposredno doprineli razvoju i unapređenju sistema obrazovanja u Republici Srbiji.

Budite u toku sa našim aktivnostima, prateći našu Facebook stranicu.

NAJNOVIJE VESTI

Seminar Obuka o standardima i kompetencijama dobio je akreditaciju ZUOV-a za školsku 2018/19 i 2019/20.