August 30, 2017

U potrazi za zajedničkim nasleđem

U okviru projekta „U potrazi za zajedničkim nasleđem“ Edukacija za 21. vek je povezala učenike i nastavnike XIV beogradske gimnazije i Ⅶ beogradske gimnazije sa učenicima srpske gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova 
U prvoj fazi realizacije, učenici i nastavnici iz Republike Hrvatske i Republike Srbije imali su prilike da se upoznaju preko društvene platforme „Padlet“ (Padlet.com) na kojoj su izradili su i prezentovali materijal, koji se odnosi na istorijat Srba i srpskih kulturnih, privrednih i društvenih ustanova u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, prikaz kulturno-istorijskih odlika i znamenitosti Beograda i istorije srednjovekovnih gradova, s posebnim osvrtom na istorijat Kruševca, Beograda i Smederеva.
U drugoj fazi projekta, učenici gimnazije iz Zagreba posetili su Beograd i Topolu 8. i 9. decembra 2017. godine. U prostorijama XIV beogradske gimnazije, prvog dana posete, učenici su prisustvovali oglednom času „Umetnost- spone Beograda i Zagreba‟. Tokom dva dana učenici su posetili Muzej Nikole Tesle, Konak kneginje Ljubice, kriptu Hrama svetog Save, pozorišnu predstavi „Električna stolica za kućnu upotrebu‟, vinariju Aleksandrović, crkvu svetog Đorđa na Oplencu i kuću kralja Petra. Na kraju posete u prostorijama Filozofskog fakulteta u Beogradu bio je organizovan svečani prijem uz prigodna predavanja prof. dr Radivoj Radića o obeležavanju osamstogodišnjice krunisanja Stefana Prvovenčanog za srpskog kralja, i prof. dr Marka Šuice o Vuku Brankoviću i njegovom istorijskom značaju. U nedelju, u prepodnevnim časovima, učenici su u nadi da će se nastaviti dalja saradnja i produbiti stečeno drugarstvo, ispraćeni za Zagreb.